HOSGELDİNİZ ARKADASLAR

arkadaşalar yeni siteme beklerim
www.bozyerci.blogspot.com

3 Eylül 2007 Pazartesi

Microsoft Deepfish Live Labs ten yeni tarayici

Windows Mobile 6′nın özelliklerini daha tam anlamıyla sindiremeden, Windows Live Labs ekibi Microsoft Deepfishyeni web tarayıcılarını tanıttı. Şu an için deneyecek donanımım olmadığı için demosunu incelemekle yetindiğim Deepfish, aşağı yukarı yeni nesil S60 web tarayıcısının özelliklerini WiMo dünyasına taşıyor.

İlk bakışta Mobil web dünyasına bir yenilik gibi sunulan özellikler, S60 dünyasının aşina olduğu “masaüstü web deneyimini cebe taşımak”tan öte değil. Yenilik yok diyorsam da Deepfish’i özel kılan sadece bir tarayıcı değil, bu tarayıcının kullanılmasını sağlayan bir servisi de kapıyor olması. Arka tarafta çalışan kod, sayfaların masaüstü tarayıcılarda görüntüsünü yaratıyor ve size bir çeşit minimap çıkarıyor. Siz daha sonra sayfaya yakınlaşıp uzaklaşarak (zoom in - zoom out) sayfanın içeriğine ulaşıyor, formları dolduruyor ve sitelerde geziyorsunuz.

Bu noktada Apple’ın Safari’de kullandığı motoru kullanan iki ürün aklıma geliyor. Biri henüz ortada yoksa da Iphone’un web tarayıcısı, diğeri de neredeyse 1 yıldır buralarda olan S60 OSS Browser ürünü. Apple’ın ürününün sadece demosunu gördük ve kıyaslama için biraz erken. Ancak S60 OSS Browser, Gmail gibi yoğun ********** kullanan sayfaları dahi cep telefonumdan açıp izlememe izin veriyorken size Deepfish’in FAQ sayfasından bir alıntı:



I am not able to view some dynamic websites through Deepfish, Why?
The current CTP version does not support web sites with AJAX, animation, **********, cookies and ActiveX controls.


Ara sunuculara alıştık, mahremiyet ihlali olacaktı olmayacaktı tartışması yapmak yersiz. Ancak eğer son sürüm bu test versiyonundaki gibi yukarıdaki teknolojileri desteklemeyecekse başarı için işi zor. Ama bu WiMo kullanıcılarının “inanılmaz bir deneyim” yorumlarına engel olmuyor :)


Sonuç: Deepfish, Microsoft’un iPhone ve S60′a göre eksiklerini kapatma çabasını ortaya seriyor, WiMo kullanıcıları için gayet sevindirici bir haber.

Hiç yorum yok: