HOSGELDİNİZ ARKADASLAR

arkadaşalar yeni siteme beklerim
www.bozyerci.blogspot.com

3 Eylül 2007 Pazartesi

Alexa nedir?

Aslında çoğumuz Alexa(www.alexa.com)‘nın ne olduğunu biliyoruz. Ancak ben artık listemdeki herkesin Alexa nedir diye sorup durmasından bıktım, listemde 100 kişi varsa 75′i “Alexa Nedir?” diyor :D ve böyle bir konu açayımda bilen bilmeyen herkes öğrensin dedim kendi kendime. Bu dökümanı okuduktan sonra şu dökümanıda okumanızı tavsiye ederim.


Alexa’nın anlatılcak pek bir şeyi yok biraz inceleyince insan aslında anlıyor ama bizim görevimiz sizi bilgilendirmek. Birde Alexa logosu koyayımda dökümanda görsellik olsun biraz :D



Alexa, aslında Google, DMOZ ve SiteAdvisor karışımı bir şey. Bunlar nedir diye sorcaksanız yukarda arama kutucuğu var orayı biraz inceleyin derim ;)
Neyse konuya gireyim. Alexa bir arama motorudur, aynı zamanda bir toplisttir/dizindir ve aynı zamanda siteler hakkında bilgi edinebileceğiniz bir sitedir. Arama motoru, toplist üzerinden aramalar yapma mantığıyla çalışmaktadır ve toplistteki bilgilerin çoğu DMOZ’dan alınmaktadır.


Siteler hakkında bilgi edinebileceğiniz bir sitedir derken; site hakkında açıklamalar, yorumlar ve site sahibinin bilgilerinin bulunduğu her siteye özel bir sayfa vardır. Yanlız sizin bir subdomaininiz var ve siz gelip “Niye Alexa beni göstermiyor?” derseniz, Alexa bir tek tam domainler için geçerlidir. Tam domain derken domaini kasttetim ;) .com .net .org vs…


“Alexa Ne Fayda Sağlar?” derseniz ki çoğunuz baştan beri aynı soruyu soruyordur :D Alexa’da “Hit” dediğimiz puanlama sistemi vardır yani Google’ın bir nevi PageRank sistemi. Google PR, 0 ile 10 arasında bir puan verirken; Alexa’da 100,000; 567; 666 :) 9,469,231 şeklindedir puanlar ki bu bence daha iyi. “Neden?” diyeceksiniz çünkü; PR’si 1 olan iki site düşünün ama aralarında dağlar kadar fark var ancak; Alexa’da işte puanlar yüksek sayılarla ifade edildiği için PR1 olan bir site 1,600,600 hitdeyken; bir diğeri 3,000,000 olabilir.


Ayrıca Google Pagerank, uzun zaman aralıklarıyla yenilenirken Alexa’daki hitler sürekli nerdeyse sürekli yenilenmektedir. Ayrıca son zamanlarda Google arama sonuçlarını, kendi PageRank’ı ve Alexa’nın hitleri üzerinden düzenlemektedir.


Uzun lafın kısası Alexa faydalı bir şey. Ordan “Bunun bana bir faydası yok ki?” diyen arkadaşlarada “Webmaster ol öyle gel!” diyorum burdan çünkü; webmaster değilsen ve bir siten yoksa Alexa pek işine yaramayacaktır NOKTA [.] :D

Hiç yorum yok: