HOSGELDİNİZ ARKADASLAR

arkadaşalar yeni siteme beklerim
www.bozyerci.blogspot.com

2 Eylül 2007 Pazar

Adobe Photoshop CS3 Beta

İmaj işleme alanında rakipsiz olan Adobe’un Photoshop Creative Suite yazılımı, 3. versiyonu ile kullanıcıların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Beta versiyonu duyurulan yazılımı sizler için inceledik.


Yaklaşık 10 yıl ve 2.5 versiyonundan beri kullandığım Photoshop, yıllar geçtikçe tahtını sağlamlaştırdı ve imaj işleme alanında neredeyse rakipsiz hale geldi. Bugün basın sektöründen, tekstile, mimariden, 3 boyutlu tasarıma kadar birbirinden farklı onlarca sektörde kullanılan Photoshop, özellikle tasarımcıların vazgeçilmez yazılımlarından biri.


PHOTOSHOP TARİHİ


1990 yılında 1.0 versiyonu ile dünyaya gözlerini açan yazılım sadece MAC OS için üretiliyordu. 2.5 versiyonu ile 1992 yılında Windows işletim sistemi ile de çalışabilecek şekilde düzenlenen yazılım daha sonraki yıllarda atılımını sürdürdü. Sırasıyla,
1994 yılında 3.0
1996 yılında 4.0
1997 yılında 4.01
1998 yılında 5.0
1999 yılında 5.01
2000 yılında 6.0
2002 yılında 7.0
2002 yılında 7.01
2003 yılında CS (8.0)
2005 yılında CS2 (9.0)
Versiyonları piyasaya sürüldü.



Her versiyonda özellikleri geliştirilen ve daha geniş kitlelere hitap eder hale gelen yazılımın son versiyonu ise CS3. Son iki güncelleme ile sayı ile anılan versiyonlar artık Creative Suite olarak adlandırılmaya başlandı. 10. versiyon olan CS3 de son dakika değişikliği olmazsa 2007 yılının ilkbahar aylarında aramıza katılacak. Bu yazılımla ilgili ipuçlarını taşıyan Beta versiyon ise geçtiğimiz günlerde kullanıcıların beğenisine sunuldu. Eğer elinizde geçerli bir CS2, Creative Suite 2 ve Creative Suite Production Studio programlarının seri numarası yoksa sadece 2 gün kullanabildiğiniz .


KIRMIZI HAP: CS3


Birçok yazılım firmasının olduğu gibi Adobe’un da yazılımları için çeşitli kodları bulunuyor. Örneğin bir önceki versiyon Photoshop’un kodu Space Monkey (Uzay Maymunu) idi. Yeni versiyonun kod adı ise Red Pill yani Kırmızı Hap.


CS3 Beta ile ilgili dikkat çeken ilk şey Photoshop logosunun değişmesi. Yazılımlar arasında geçiş yaparken ve program açılırken karşımıza çıkan logo mavi bir ekran üzerinde P ve s harflerinin yanyana konulmuş hali. Tabi yazılım henüz Beta olduğundan tam sürümde bu logo değişebilir.



Yazılımı açtığımda ise ilk dikkatimi çeken şey toparlanmış bir arayüz oldu. Artık bütün menüler yanlarındaki oklara tıklandığında küçülebiliyorlar. Hatta Tool yani Araç menüsü bile isterseniz tek satır halinde uzun bir şekle bürünebiliyor. Böylece ekranda fazla yer kaplamıyor. Bu küçük ama faydalı özellik ile çalışma alanınızı büyütebiliyorsunuz (ki ben de menülerin çalışma alanında çok ayak altında durmasını sevmem). Çalışma alanındaki menüler küçüldüğünde ise simge olarak görünüyorlar ve yanlarında isimleri de beliriyor. Tek tek açabildiğiniz gibi isterseniz grup olarak da menüleri birleştirebiliyorsunuz.



İlk bakışta üst menülerde fazla bir farklılık yokmuş gibi görünüyor. Hatta PS2 ile aynı olduğunu söylemek isterim. Ancak içlerinde biraz dolaşınca yeni yeni fonksiyonları görmeye başlıyorsunuz.


YENİ QUICK SELECT ARACI
Araçlara yeni eklenen ve Magic Wand yani Sihirli Değnek ile aynı menüde bulunan Quick Select ile hızlı bir şekilde seçim yapabiliyorsunuz. Bu yeni araç tam olarak Magic Wand gibi çalışmıyor. Daha akıllı olarak tanımlayabileceğimiz Quick Select aracı ile fotoğrafın farklı bölgelerindeki alanlarda seçim yapabiliyorsunuz. Tek tıklama ile bütün seçimleri sırası ile yapan (Magic Wand’da Shift tuşuna basarak yapıyorduk) ve bütün seçimleri aynı anda gösteren bu yeni araç fırça boyutuna bağlı olarak seçim yapabilme kabiliyetine sahip.


REFINE EDGE
Yeni kavramlardan biri daha Refine Edge. Yani seçilen alanı yeniden düzenlemek. Böylece herhangi bir araç ile yaptığınız seçimi bazı özelliklerini değğiştirerek yeniden oluşturabiliyorsunuz. Ancak burada sadece yaptığınız seçim değişiyor. Fotoğraf üzerinde bir değişiklik yapılmıyor. Transform Selection’un biraz geliştirilmiş hali. Bu özellik yardımı ile seçime Feather verme boyutunu küçültme ve büyütme yapmak daha kolay bir hale gelmiş.


SMART OBJECT
CS3’te karşımıza çıkan yeni bir kavramdan söz etmemek olmaz: Smart Object. Akıllı Obje (ya da Nesne) olarak tanımlanabilecek olan bu yeni kavram ile istediğiniz imajı ya da katmanı (layer) Smart Object olarak atayabiliyorsunuz. Bu objeleri istediğiniz gibi export edebildiğiniz gibi (psb uzantılı özel bir dosya olarak kaydediliyor) üzerlerinde bulundukları imajdan bağımsız düzenlemeler de yapabiliyorsunuz. Benzerlerini Quark ve diğer yazılımlarda gördüğümüz Library uygulamasını hatırlattı bana.


Smart Object yaptığınız fotoğraf ya da katmanlar üzerinde Curves, Hue&Saturation gibi Adjustmen düzenlemeleri yapamıyorsunuz.


YENİ CURVES
Curves menüsü de elden geçirilmiş ve bir dizi düzenlemenin kayıt edilip hızlı bir şekilde uygulanması sağlanmış. Ayrıca isterseniz siz kendi değerlerinizi de Custom seçeneği ile kaydedip istediğinizde kullanabiliyorsunuz. Güzel ve faydalı bir gelişme olmuş.


BLACK AND WHITE
Özellikle fotoğrafçılıkla ilgilenenlerin seveceği ve Adjusment menüsünde bulunan bu yeni fonksiyon ile çok detaylı siyah-beyaz işlemleri yapabiliyorsunuz. Bu yeni özelliğin içinde hazır gelen ayarlar olduğu gibi (Blue Filter, Infrared, Red Filter vb gibi), sizin kendi ayarlarınızı da yapabileceğiniz bölüm bulunuyor.



CHANNEL MIXER
Yine yeni bir düzenlemeye maruz kalan bir bölüm olan Channel Mixer’e hazır modlar eklenmiş. Böylece kullanıcı hızlı bir şekilde istediği değişiklikleri yapabiliyor.


LAYERS (KATMANLAR)
Layer menüsünde de bir dizi değişiklik ve gelişme var: New Adjustment Layers seçeneğine, Curves, Black&White, Channel Mixer ve Brightnes and Contrast seçenekleri eklenmiş.


AUTO ALIGN LAYERS / AUTO BLEND LAYERS
Yeni eklenen iki fonksiyondan da söz etmek mümkün. Bunlardan ilki Auto Align Layers. Özellikle panoromik fotoğraflar çeken kullanıcıların imdadına yetişen bu özellik ile 3 ya da daha fazla sayıda fotoğrafı otomatik olarak birbirini takip edecek şekilde dizdirebiliyorsunuz. Güzel bir fonksiyon. Oldukça da başarılı.



ANIMATION
Daha önce Image Ready’de gördüğümüz Animation yani Animasyon paneli artık Photoshop üzerinde de kullanılabiliyor.


FILTERS
Filtrelerde fazla bir değişiklik yok. Hatta %99 aynı kalmış diyebiliriz (tabi Beta versiyon için böyle, tam sürümde neler olur bilinmez). Sadece daha CS2’de de bulunan Vanishing Point biraz daha geliştirilmiş.


PREFERENCES – PERFORMANCE
Preferences (Ayarlar) bölümüne eklenen yeni bir fonkisyondan söz etmemek de olmaz: Performance yani Performans. Daha önce yine bu menüde bulunan ancak özel bir yeri olmayan bu seçenek ile Photoshop’un kullanacağı RAM miktarı, History sayısını (en fazla 99), Cache seviyesini ve hangi diski Scratch olarak kullanacağını görebiliyorsunuz. Eğer varsa GPU (benim olmadığından bu bölüm aktif değildi) yani işlemciye sahip ekran kartınızla ilgili ayarları buradan yapıyorsunuz.


SAVE FOR WEB & DEVICES
Uzun yıllardır Save for Web komutu olarak bildiğiniz File menüsü altındaki seçenek artık Save for Web & Devices. Bu komut eskisi gibi bir pencere açsa da ve fonksiyonları aynı olsa da açılan penceredeki Device Central butonuna tıklayarak yaptığınız tasarımın cep telefonu ekranında nasıl duracağını görebiliyorsunuz. Devamı ilerleyen satırlarda.


DEVICE CENTRAL
Photoshop ile koordineli çalışan bu minik yazılıma File menüsünden ulaşabildiğiniz gibi Save for Web& Devices menüsünü açınca karşınıza çıkan butondan da ulaşmanız mümkün. Burada yaptığınız tasarımın cep telefonlarından nasıl görüneceğini simüle edebiliyorsunuz. Ayrıca farklı ekran büyüklükleri için denemeler yapmanız da mümkün. Öte yandan ekran durumu ile ilgili açık hava, iç mekan, güneşli ortam gibi mekan seçenekleri ile ekranın nasıl görüneceğini de görebiliyorsunuz. Çok başarılı ve güzel bir fonksiyon.


CLONE SOURCE
Clone aracı ile yaptığınız işlemleri bir adım daha ileri taşımaya karar veren Adobe, Clone Source adı altında yeni bir özellik geliştirmiş. 5 farklı Clone kaynağını kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Clone aracının sonucu henüz tıklama yapmadan görmeniz de mümkün.


CAMERA RAW 4
Photoshop’un en önemli silahlarından biri olan Camera RAW eklentisi artık 4. versiyonda. Geliştirilen arayüz ve fonksiyonların olduğu görülüyor. Artık daha detaylı RAW düzenlemeleri yapmak mümkün. Daha önce bulunmayan onlarca farklı düzenleme seçeneği eklenmiş. Yazımız için Nikon tarafından üretilen NEF uzantılı RAW dosyaları ile denemeler yaptık. Sonuçlar fazlasıyla iyiydi. Ayrıca artık sadece RAW değil JPEG ve TIFF dosyalar da Camera Raw 4 yardımı ile açılabiliyor. Bunun için File menüsünden Open As komutunu kullanmak ve Camera RAW seçeneğini aktif hale getirmek gerekiyor.


PRINT
Photoshop’un belki de en çok eleştirilen yönlerinden biri olan Print komutu ile ilgili bir dizi geliştirme yapılmış. Artık Print yani Baskı komutu verdiğinizde daha derli toplu bir arayüz görüyorsunuz. Baskı boyutunu görebildiğiniz gibi ebat küçültme, renk düzenlemesi yapma gibi seçeneklerinizde bulunuyor.


Adobe, amiral gemisi olan Photoshop’u yeni özelliklerle ilerletmeye devam ediyor. İlk bakışta gözüme çarpan özellikleri siz uruninceleme.com okuyucuları ile paylaşmak istedim. Ancak bunların Beta sürüm ile ilgili yorumlar olduğunu unutmamak gerekiyor. Tam sürüm çıktığında yukarıda bahsettiğimiz özelliklerinden bir kısmı olmayabilir. Ya da şu an olmayan yeni fonksiyonlar eklenebilir. Ancak geliştirilen fonksiyonların kullanıcıların birçoğu tarafından beğenileceği de açık. Anlatması bizden yazılımı bilgisayara kurup denemesi sizden.

Hiç yorum yok: